Ünnepeink
Rogers Iskola

A negyedikesek Ampelosz és Dionüsszosz történetét elevenítették fel. 

Idén a szüretet, az őszi ünnepünket egy szombati munkanapon rendeztük. Az osztályok a reggelt a piacon kezdték. Már előzőleg szétosztották ki mit fog megvenni az óvodásokkal és szülőkkel közös lakomához. 

A kisebbekkel ilyenkor lehet beszélgetni az őszi gyümölcsökről, arról, hogy egy piacon hogy érdemes vásárolni, miként illik viselkedni. A nagyobbakkal ezeket már csak felidézzük, ők rutinos piacozók. Mindenki hozott szatyrot, pénztárcát. Kettes, hármas csoportokban szétszéledtek a piacon, és megvették a rájuk bízott dolgokat. Hazafelé aztán egymás szavába vágva mesélték az élményeiket: ki találkozott kedves eladókkal, ki kapott szép gyümölcsöt, ki mennyire tudta kiszámolni az árat és a visszajárót, vajon mennyire lesz ízletes a kolbász, amit megvásároltak. 

A délelőtt az iskolában a kultúrköri bemutatókkal folytatódott. Ilyenkor minden osztály készül valami előadással, amiből kiderül, mivel foglalkoztak a tanuláson túl az iskola első időszakában. Az elsősök nagyon önállóan és ügyesen kiálltak, énekeltek, eljátszották a Mihály naphoz kapcsolódóan a juhok behajtását, a kukoricamorzsolást és természetesen a szüretet. A másodikosok egy hórát táncoltak nekünk. A harmadikosok a pogány magyarok vadászathoz kapcsolódó medveünnepét mutatták be. A negyedikesek Ampelosz és Dionüsszosz történetét elevenítették fel. Az ötödikesek a mesékről tanultak, így ők maguk írtak egy mesét, jellegzetes szereplőkkel, mesei fordulatokkal. A hatodikosok a A szőlőszem királyfi című népmesét adták elő. A legnagyobbaktól pedig a Rátóti csikótojás történetét láttuk. 

A szürethez kapcsolódó szakkörökkel folytatódott a nap. Lehetett pogácsát sütni, tököt faragni, falevelekből képet készíteni, mini demizsont színes madzaggal díszíteni. Természetesen volt igazi szőlő, amiből egy préssel mustot készítettek a gyerekek. Akik mozgalmasabbra vágytak, erőpróbán vehettek részt. A legnépszerűbb- és a legfontosabb is- a lakomakészítés volt. Nagyon sok szorgos kéz segített az elkészítésében. Idén is volt Leg-vár verseny, egy csapatnyi gyerek a benevezett jeligés lekvárokat kóstolgatta. Az egyöntetű győztes a Csodacsupor eper jeligéjű lekvár volt. Ez aztán a lakomán gyorsan el is fogyott.  

Ezután érkezett el az ünnep fő része. Megérkeztek a szülők, kezdődött a szüreti felvonulás. A másodikosok szőlőtőkékként álltak, mindegyikükön néhány fürt szőlő lógott. Az elsősök bevonulását szüreti dalokkal kísértük, ők pedig kis kosaraikba "leszüretelték" a nagyokról a szőlőt. Ezután a szakkörök résztvevői megmutatták, mit készítettek. Majd kezdetét vette a lakoma. Megérkezett a Fanfara Complexa zenekar, akik moldvai zenével színesítették a hangulatot. Sokan táncra is kerekedtek. 

Mindeközben több kezdeményezés is beindult. Már egy ideje szerveződik az Útegylet nevű program, amely az iskolába járást gondolja át, hogyan tudnának a családok egymásnak segíteni, könnyebbé, olcsóbbá tenni a közösség közös utazását. Ennek a programnak a megismertetése történt és megkezdődött az igények, lehetőségek összegyűjtése. Egy egészen friss gondolat a Rogers szatyor, amely lényege az, hogy családok összefogva, szervezetten, heti rendszerességgel helyi és a lakhelytől nem messzire levő ellenőrzött gazdaságokból szerzik be a gyümölcsöt-zöldséget, esetleg egyéb termékeket, pl: tej, sajt, lekvár, csíra stb.. Ez még csak egy ötlet, a szervezők várják a csatlakozókat. Ezen a napon az élelmezési világnaphoz kapcsolódóan gyűjtést is rendeztünk Legyél te is büfés szlogennel. Nagyon sokan sütöttek süteményt, amiből sokan vásároltak is, így a lakoma végére 14 425 Ft gyűlt össze, amit az Élelmiszerbanknak továbbítottunk. A lakoma végén aztán sok-sok élménnyel indult mindenki haza és kezdetét vette az őszi szünet.  

1
2
3

További cikkek

Ünnepek

Az ünnepeink adják az életünk kereteit, fontos szerepük van a közösségépítés szempontjából. A tanév mindegyik szakaszát egy-egy ünneppel zárjuk.

 
Tovább

Kultúrkör

Az alsó osztályokban a hagyományos tantárgyakon kívül egy-egy különböző kultúra szimbólumaival, szokásaival, hagyományaival ismerkedünk.

 
Tovább

Óvoda

Színes óvodai életünk projektjei, a közös kirándulások, ünnepeink a gyerekek érdeklődésére és aktivitására helyezik a hangsúlyt.

 
Tovább

Táborok

Az erdei iskola, az év végi tábor és az osztálykirándulások, túrázások, gyakran a szülőkkel együtt, a tantervünk szerves részét képezik.

 
Tovább

Témanap

Diákjaink vegyes korú csoportokban, különféle művészeti ágakban egy előre megadott témát dolgoznak fel sokféle megközelítésben.

 
Tovább

Projektek

A projektek a tanulás-módszertani technikák elsajátítására, kipróbálására adnak lehetőséget. Fejlesztik a kreativitást és a szervezőkészséget is.

 
Tovább