Projektek
Rogers Iskola

Izgalmas és sokszínű öko napon vehettünk részt április 24-én.  

Mint minden témanapot, egy is közös programmal kezdtük: a környékbeli utcákat takarítottuk meg a szeméttől. Ehhez az önkormányzattól kaptunk kesztyűket, zsákokat.  

Minden osztály bevállalt 1-2 utcát, ahol végig haladva fél óra alatt több zsáknyi szemét gyűlt össze, amit még a délelőtt során elszállíttatott az önkormányzat. Köszönjük a segítségüket! A nap további részében az óvodások és iskolai csoportok egymást felváltva vehettek részt az utazó planetárium korosztályra szabott programján, amit a tornateremben felállított kupolában nézhettünk végig. Amikor éppen nem a csillagokat figyelték a gyerekek, akkor következő 14 szakkör közül választhattak, így mindenkinek akadt kedvére való tevékenység egész nap.  

Szelektív célba dobás  

A szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos különböző feladatok közül választhattak a gyerekek. Volt szókereső, keresztrejtvény és egyéb gondolkodtató feladat. Majd egy kupac szemétből kellett a megfelelő színű kukába dobni a papír, fém és műanyag hulladékot. Így meg volt a szellemi és testi kihívás is.  

Zöldség mandala  

Csodálatosan szép, illatos és finom zöldség-gyümölcs mandalát készítettünk. Az alkotás a gyerekek fantázia világát, kreativitását tükrözi. A legkisebbektől a legnagyobbakig minden korosztály dolgozott a remekművön, amit az öko nap végén a gyerekek közösen ettek meg.  

Virágültetés  

Végy hatvanöt tő virágot, négy ásót, két gereblyét, hét darab ültető lapátot, hozzá jó minőségű iskolai földet, kedvező időjárást, és készíts belőle egy jó kis öko napi programot! A lelkesedés garantált, a gyerekek ültetni, a virágok ültetődni, a nap sütni akart. Mindenki elégedett lehetett, az udvar egy része virágba borult.  

Fűszernövények  

A fűszernövények ültetése nagyon jó móka, főként, ha olyan különlegességek is szerepelnek az étlapon, mint az édeslevél vagy a lestyán. Hogy mindenki kedvére és tudatosan kóstolhasson, diákjaink saját készítésű jelölővel is ellátták növényeinket. A szavatosságot a komposztáló földje és a folyamatos gondozás garantálja! Mottónk: Have a break // have some spice :)  

Öko pihenő  

Ökológiai témájú memória játékkal játszhattak a jelentkezők, és ha elfáradta, színezhettek vagy szókereső rejtvényt fejthettek pihenésképpen.  

Újra hasznosítás  

Papírhulladékból: régi katalógusokból, reklám újságokból, napilapokból készítettünk karkötőket, fülbevalókat, táska-és tolltartó díszeket. Türelmes, kitartó munkával hajtogattuk és illesztettük össze az ékszerek elemeit.  

Ökológiai lábnyom  

A gyerekeknek lehetősége volt a saját (illetve családjaik) ökológiai lábnyomának számítógépes program segítségével történő kiszámítására is. A tanulság az volt, hogy még bőven van teendőnk, mert egy átlagos rogerses polgárnak három Földre lenne szüksége az életmódja fenntartásához.  

Madarak hulladékból  

Az öko napon madarakat készítettem a gyerekekkel tojástartóból. Először megfigyeltük a városi kertekben élő madarakat képen, majd annak megfelelően színeztük, festettük, rajzoltuk meg a tojástartóból kivágott kis madarakat. Megtanultuk a nevüket, és a mintázatukat, aztán volt, aki fészket, tojást, fiókát is készített hozzájuk.  

Virággondozás  

Összegyűjtöttük az iskolában található összes cserepes növényt, amelyiknek szüksége volt rá, átültettük, és letörölgettük a leveleiket, hogy minél több napfényhez juthassanak. A virágaink fellélegeztek.  

Tanítótábla  

Az összegyűlt könyvekben, és folyóiratokban gyógynövények után kutattunk. Majd a kutatási anyagokból mások számára is érdekes tanítótáblákat készítettünk.  

Öko fogó  

Egy-egy táplálék lánc képeit ejtettük el az udvari fűben, és azokat megkeresve kellett egymást úgy megfogni, ahogyan a táplálék lánc is halad.  

Özönvíz előtt  

Pihenésként többen választották a filmnézést, utána egy kicsit beszélgettünk is róla.  

Petkanapé  

Az összegyűlt petpalackok segítségével udvari kanapét készítettünk. A kanapé kényelmes, praktikus és vízálló lett, sokan ki is próbáltuk.  

1
2
3
4
5
6
7
8
9

További cikkek

Ünnepek

Az ünnepeink adják az életünk kereteit, fontos szerepük van a közösségépítés szempontjából. A tanév mindegyik szakaszát egy-egy ünneppel zárjuk.

 
Tovább

Kultúrkör

Az alsó osztályokban a hagyományos tantárgyakon kívül egy-egy különböző kultúra szimbólumaival, szokásaival, hagyományaival ismerkedünk.

 
Tovább

Óvoda

Színes óvodai életünk projektjei, a közös kirándulások, ünnepeink a gyerekek érdeklődésére és aktivitására helyezik a hangsúlyt.

 
Tovább

Táborok

Az erdei iskola, az év végi tábor és az osztálykirándulások, túrázások, gyakran a szülőkkel együtt, a tantervünk szerves részét képezik.

 
Tovább

Témanap

Diákjaink vegyes korú csoportokban, különféle művészeti ágakban egy előre megadott témát dolgoznak fel sokféle megközelítésben.

 
Tovább

Projektek

A projektek a tanulás-módszertani technikák elsajátítására, kipróbálására adnak lehetőséget. Fejlesztik a kreativitást és a szervezőkészséget is.

 
Tovább