Vastag Zsuzsa

"A Rogers Iskola nagyban hozzájárult ahhoz, hogy most képes vagyok egy különböző nézőpontot képviselni."

Vastag Zsuzsa 1996-2000 között járt a Rogers Iskolába. Az interjú 2011-ben készült.

 

Most hol tanulsz vagy dolgozol?

A Károli Gáspár Református Egyetemen tanulok pszichológiát, másodéves vagyok és nagyon élvezem. Továbbá egy tündérke másfél éves fiúcskára szoktam vigyázni.

Ha most nem velem beszélgetnél, akkor mit csinálnál?

Az Út a vadonba-című filmmel ünnepelném meg a vizsgaidőszak befejezését. Kb. tizedszerre fogom megnézni, nagyon szeretem. Főleg, hogy egy barátom épp Alaszkában stoppol összevissza egy hónapja, irigykedni akarok egy kicsit.

Egészítsd ki a mondatot: "Szeretném, ha az emberek jobban odafigyelnének arra,...

...hogy mi mindent tehetnének meg magukért a sorozatos panaszkodások helyett. Engem is annyira ki tud fárasztani, ha valakitől folyton csak negatív dolgokat hallok, hát még akkor neki milyen fárasztó lehet. Ehelyett mondjuk nevethetne is. "Milyen csodálatos az ember és a világ."

Mi a gyakori szavajárásod?

Hm, most az ""Előfordul az ilyesmi!" ugrott be.

Mi a legmeglepőbb dolog, ami veled történt eddig?

Finnországban önkénteskedtem egy évig, a jelentkezésem alapján annyit tudtam, hogy egy faluban leszek. Mint kiderült, a falutól 10 km-re egy farmon volt a szervezetem. Nos, ez felettébb meglepett, mikor odaértem. Ugyancsak finn élmény a ház tetejéről az egyméteres hóba ugrálás. Vagy amikor lemerült telefonnal konstatáltam, hogy nem jöttek elém a pályaudvarra és a diszkréten megfogalmazódó kérdés, "Hogy a fenébe fogok most hazajutni a farmra??", után szóbaelegyedés a "félénk finnekkel", hogy SIM-kártyát cseréljünk a telefonunkban, hogy úgy tudjak egyet telefonálni és a végén a sikeres hazaérkezés. Látogatás a Mikulásnál. Satöbbi. Csak a finn élményekkel meg tudnék tölteni 10 oldalt.

Miben vagy igazán jó?

Megérezni mások lelkiállapotát, vágyait, vagyis odafigyelni. Nem rossz tulajdonság egy pszichológusnak. Pozitív gondolkodásban! Mindenben van valami jó.

Mi az amihez nagyon nem értesz?

A bájcsevelyekhez. Betartani a "Most nem az utolsó pillanatra fogom hagyni"-ígéreteket.

Mi a kedvenc időtöltésed?

Vonatozás órákon keresztül egyik országból a másikba. Persze közben előfordul, hogy már herótom van tőle, de utólag a legnagyobb nosztalgiával tudok visszagondolni az ablakon kibámulásba. Buli utáni reggelen barátok között bambulni. Könyvesboltban vágyakozni a több száz pszichológiai könyv iránt. Az említett másfél éves babával birkózni. Metálkoncerten pogózni. Természetben lenni.

Gyerek korodban mi akartál lenni?

Nem volt kifejezett elképzelésem. Arra emlékszem, hogy olyan 6-7 éves koromban meg voltam győződve, hogy két állás létezik a világon: asztalos és bolti eladó. Azon gondolkodtam, a kettő közül melyik is legyek. Pedig nem volt a környezetemben senki ezekkel a foglalkozásokkal. Rejtély, miért pont ez a kettő ragadt meg bennem.

Mi az életfilozófiád?

Olyan még nem volt, hogy semmi sem lett volna. Megtanultam, hogy minden rossznak egyszer vége lesz, szóval minek fölöslegesen aggódni a dolgok miatt. Inkább örüljünk a jó dolgoknak. Mindenre képes vagy! / Csak rajtad múlik. Mint egy Adidas-reklám. Legyünk képesek nevetni magunkon. Meg egyáltalán, nevetni. Élj a lehetőségekkel. Soha sem tudod, mikor jön jól, hogy? Segíts magadon, Isten is megsegít, avagy Szeresd magadat, Isten is megszeret. (ezt úgy, hogy nem is vagyok vallásos ) Meg ilyenek.

Mikor jártál a Rogers Általános Iskolába?

Első és negyedik között, 1996-tól 2000-ig (ha jól számolok).

Hogy kerültél a Rogers-be?

Anyukám ott tanított, mindhárman (két bátyám és én) ott kezdtünk.

Mi a legjobb emléked a Rogers suliról?

Gumizás a Fülemüle utcában. A vicces bácsi sofőr a buszon, mindig vártuk, hogy ő lesz-e aznap. Mindig vicceket mesélt vezetés közben. A nagy év végi táborok, éjszakai túrával meg egyebekkel. Görkorizni tanulás a Kamaraerdő udvarában. Ja, meg amikor a hatalmas hó miatt alig lehetett hazajutni Kamaraerdőből. Az ünnepek. Minden évben más kultúrát jártunk körbe, görög, keresztény..., máig tudom a görög ABC-t.

Mi az első dolog ami eszedbe jut a Rogers-ről?

Kreativitás.

Egészítsd ki a mondatot: A Rogers Iskola más mint a többi, mert...

...nincs olyan, hogy valakinek ne legyen helye ott. Nem a könnyebb megoldást választják egy-egy problémásabb gyerekkel (rúgjuk ki, szabaduljunk meg tőle), hanem megpróbálnak közösen változtatni valamit. Igen, talán a közösen szóban tudnám megragadni a lényeget. Odafigyelünk egymásra, együtt alakítjuk a közösséget. És otthonos! Alig van az az érzése az embernek, hogy egy "intézményben" van.

Van még bármi, amit szívesen elmesélsz?

Azért tartom most utólag is fontosnak, hogy a Rogersbe jártam, mert a szocializáció kezdeti éveit egy olyan helyen tölthettem, ahol nem az eredményhajhászás állt a középpontban, hanem az emberi értékek hangsúlyozása volt jellemző. Egy egész más típusú hozzáállást ismerhettem meg, mint egy hagyományos iskolában tehettem volna. Ez szerintem nagyban hozzájárult ahhoz, hogy most képes vagyok egy különböző nézőpontot képviselni, és így talán mások életét is kicsit boldogabbá tenni.