Óvodai élet
Rogers Óvoda

Az alma volt az óvodai évkezdés egyik nagy projektjének a témája. 

Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeknek minél több valódi tapasztalata legyen a világról, ezért először elmentünk almát szüretelni Törökbálintra. 

Törökbálinton nem csak szüreteltünk, de meg is kóstoltuk a frissen szedett gyümölcsöt. Láthatóan nagy élmény volt a gyerekeknek, hogy fáról szedhették az almát, szorgalmasan hozták a kis vödrükben, kosárkájukban a hatalmas almákat, amiket több ládában gyűjtöttünk össze, hogy könnyebb legyen haza szállítani. A következő napokban süteményeket (almás-mézes muffin, almás müzli szelet) sütöttünk. Énekeltünk (Alma, alma, piros alma...), ragasztottak a gyerekek almás kertet, lerajzolták, hogyan szednek almát. Megnéztük, milyen nyomot lehet egy alma szelettel hagyni a papíron, ezért nyomdáztunk az évszakokat bemutató fákra. Fontos, hogy a gyerekek együttműködése, kapcsolata minél jobban fejlődjön, ezért közösség építő játékokat is játszottunk a témával kapcsolatban. Később készítettünk szárított almát. Matekoztunk az alma héjával, összehasonlítottuk hámozás után, melyik a rövidebb-hosszabb. Játszottunk almás körjátékot (Hej, a sályi piacon). Annyi almát szedtünk, hogy még kompótot is főztünk, a maradékot befőttes üvegben eltettük karácsonyra. A megmaradt almát elvittük a játék piacra, ahol most is árulják a gyerekek a gesztenye, dió és zöldségek mellett.  

Óvodánkban 5 éve projekt módszerrel dolgozunk. Fontos számunkra, hogy a világ sokszínűségéből kiválasztott egy-egy témát a lehető legtöbb oldalról megközelítve, mélységében járjuk körbe a gyerekekkel. Nem csak ismeretet, tudást szeretnénk nekik átadni a témában, hanem többféle készséget fejleszteni és bemutatni, hogy a bennünket körülvevő világban milyen – az óvodás korosztály számára már megtapasztalható – összefüggések vannak. A két óvodás csoport szorosan együttműködik a projektekben, az óvoda pedagógusok a felkészülés során közösen dolgozzák ki a témákat, és a megvalósításban is sokat segítenek egymásnak.  

1
2
3
4
5
6

További cikkek