Like

Kárpáti Gyuri

Volt diákjaink, Kárpáti Gyuri és Pálos Gergő a Színház- és Filmművészeti Egyetem hall gatóiként dokumentumfilmet forgattak a Rogers Iskoláról.

Gyuri beszél a filmről, melynek címe: Szabadjegyek.

"A kilencvenes évek elején a Rogers Személyközpontú Iskolába jártam, a másodikként induló osztályba, és máig fontos emlékem az, hogy évekig játszhattunk, semmi nem volt kötelező: ha éppen nem volt kedvünk bemenni a matekórára, kint játszottuk a gombfocit a kertben. Az volt a legjobb, ami a legveszélyesebb is egyben: a szabadság. A Rogers élmény máig meghatározó.

Tavasszal, amikor azt a vizsgafeladatot kaptuk a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hogy készítsünk dokumentumfilmet személyes témáról, akkor úgy döntöttem, a Rogersszel fogok foglalkozni. Nem az iskola történetéről akartam filmet csinálni, bár az is érdekes lenne (alapítás a rendszerváltás idején, költözések stb.), inkább az érdekelt, hogy az egykori iskolatársaim hogyan emlékeznek, és mi a véleményük most az iskoláról? Az operatőri feladatra Pálos Gergőt kértem meg, aki a Rogersben osztálytársam volt, és most is osztálytársam a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

A film rövid tudósítás az iskola kezdeti időszakáról. Nem akartam véleményt nyilvánítani, csak az emléket rögzíteni, és a Rogers példájával - a régi iskolatársaink közreműködésével - felvetni a kérdést, ami általános érvényű: jó-e a szabadság az iskolában?"A filmet az ofoe oldalán lehet megtekinteni.

Jó-e a szabadság az iskolában, teszi fel Gyuri a kérdést a filmmel. Nos, a válasz mindenképpen igen, de nem mindegy miben, mikor, hogyan, mi módon. Amit erről gondoltunk 20 évvel ezelőtt, a rendszerváltás hajnalán az sokban megváltozott mára. A tapasztalataink és az elvárások nyomán több kérdésben változtak a szabadságról vallott elveink.

Kárpáti Gyuri

Interjú időpontja:

2011

A Rogers Iskolába járt:

?