Like

Táborok

Nyári tábor

A tanévet mindig egyhetes táborral zárjuk. A tábort a tanév részeként tekintjük, ehhez a programhoz a szülőktől anyagi hozzájárulást kérünk.

Olyan táborokat szervezünk, amelyben a gyerekek közel kerülnek a természethez, átesnek bizonyos megpróbáltatásokon, messze vannak a civilizációtól, alkothatnak, játszva tanulhatnak, együtt lehetnek. A táborainkban a gyerekek megtapasztalhatják az egymásra utaltság érzését, a természet különlegességét, kincseit, a "nomád élet" másságát. Átélik az önellátás szükségességét, a kényelem feladását, a gyaloglás és a fizikai erőfeszítés élményét.

Nagyon fontos szemponttá válik a természetvédelem fontossága, a sátor és tábortűz közössége. Azt szeretnénk, hogy a gyerekek érezzék, hogy lehet a civilizáción kívül is élni. A tábor a közösségi élet és egyéni fejlődés szempontjából is kiemelkedő esemény életünkben.

Táboraink témájául minden évben egy keretjátékot választunk: Szentiván, Betyárok, Boszorkányok, Varázsfuvola, Honfoglalás, Négy őselem, Indián, UFO, Harry Potter, Dzsungel, Átváltozások, Rátma törzs élete, Lovagok, Expedíció, Sárkány, Mágusképző, Mitológiai lények...

Főbb tábori tevékenységeink

 • Kézműves foglalkozások a természetben talált anyagokból.
 • Növény- és állatmegfigyelési kutatómunka.
 • Zenélés, éneklés.
 • Sportolások.
 • Kirándulások. A környék feltárása, megismerése.
 • A kerettémából merítő színház az utolsó estén, ehhez próbák, díszletek és jelmezek készítése, nagy részük természeti anyagokból.
 • Olvasókörök, a kerettémát feldolgozó kutatómunka.
 • Osztályprogramok.
 • A sátor, az egész tábor, az ebédlő stb. rendben tartása, önellátó munka.
 • Választható túlélőtábor.
 • Éjszakai akadályverseny és bátorságpróba.

Hagyomány már, hogy a keretjátékhoz egy dal is kapcsolódik. Hazaérkezéskor, amikor a vasúti kocsi a csarnokba érkezik, kihajolunk az ablakokon és ezt a dalt énekeljük, hogy üdvözöljük a szülőket és elbúcsúzzunk egymástól. A következő év tanévnyitóján is ezzel a dallal köszöntjük egymást és a Rogers Iskolához csatlakozó elsősöket.

Tanévzáró ünnep a táborban

A tanévzárót- értékelve az elmúlt 10 hónap közös munkáját rendszerint az aktuális táborban tartjuk, csakúgy, mint a bizonyítványosztást is. A tanévzáró egyike a legfontosabb ünnepeinknek. Itt ballag át minden osztály a következő évfolyamba: ezután már mindenki egy évvel idősebb lesz!

Ez a video betekintést nyújt a tanévzáró bensőséges hangulatába.

Erdei iskola ősszel

A tanév első heteiben 3-5 napos erdei iskolában vesznek részt a gyerekek. A Rogers Erdei Iskola komoly szakemberek vezetésével kialakított rendszer. Sokféle gazdag programmal találkozhatnak a gyerekek: pl. madárgyűrűzés, vízbiológia, gyógynövénytúra, odú készítés...

Kirándulások

Az osztályok egy tanév alatt többször mennek különböző kirándulásokra, gyakran a szülőkkel együtt. Az öko iskolánk keretein belül a tanítási időn kívül is szervezünk kirándulásokat a családok számára.