Like

Tanári továbbképzés

A tavalyi tanévben hatalmas munkát végeztünk el, aminek eredményeként megszereztük szöveges értékelésünk elismerését és engedélyeztettük a saját kerettantervünket. Mindez nem tudott volna megvalósulni néhány hónap alatt, ha intézményünkben nincs az az intenzív pedagógusmunka, ami a kezdetektől, 1990-től jellemző ránk. Az iskolánk egységes szemlétetét és módszertani rendszerét többek között két fontos módon tudjuk biztosítani: az egyik a rendszeres hétfő esti műhely, ahol közösen beszéljük meg a szakmai és intézményi kérdéseket, a másik pedig a szünetekben zajló belső továbbképzési rendszerünk.

Minden iskolai szünetben szervezünk Dr. Gádor Annával (Panni), az iskola alapítójával, legalább egy tréning napot, ami a közös alapokat erősíti. Ebben a tanévben Panni egy kommunikációs tréninget tervezett számunkra. Ennek során újra végig beszéljük Carl Rogers alapvetéseit a csoportok működéséről, és Thomas Gordon kommunikációs technikáját tanári szempontból. Legközelebb a tavaszi szünetben lesz ilyen tréning napunk. Fontosak nekünk ezek az alkalmak, mert a mindennapokban ritkán van lehetőségünk ilyen mélységben az alapokkal foglakozni, és Panni segítégével mindig egy kicsit mélyebbre jutunk.

Ebben a tanévben a tantestület úgy döntött, hogy a síszünetben közösen elvégezzük a „Kooperatív tanulásszervezés“ 30 órás módszertani képzést, amit közülünk többen már ismernek, technikáit használják, ráadásul tavaly ennek közös alapjait Pannival már leraktuk. Ez a módszer azért nagyon fontos számunkra, mert a tantárgyi tanulás során is támogatja alapvető elveinket, mint az együttműködés, elfogadás, egyéni felelősségvállalás, segítségnyújtás, kommunikáció fejlesztése és a problémamegoldás. Köszönjük ezt a lehetőséget Márton Andrásnak, aki gyakorlott trénerként és kooperatív tanításban jártas tanárként nemcsak új gondolatokat, technikákat ismertetett meg velünk, de közös élményekkel is építette tanári csapatunkat. Hálásak vagyunk neki ezért az önkéntes felajánlásért. A szünet után felfrissülve, új tervekkel vágunk neki a következő időszaknak.