Olimpia 2018

A 4. osztály idén is megrendezte május elején a görög kultúrkört hagyományosan lezáró olimpiai játékokat.

A versenyt hosszas készülődés előzte meg, a testnevelés órákon gyakoroltuk a versenyszámokat: a gerelyhajítást, a diszkoszvetést, a dobásokat, a távolugrás technikáját. Elkészítettük a fegyveres futáshoz szükséges pajzsokat, a kocsikat, a díszes görög ruhákat. Végre elérkezett a várva várt verseny napja, a gyerekek együtt ismételték az olimpiai eskü szövegét:
„Én, a Rogers Iskola hű polgára esküszöm, hogy az iskolai olimpiai játékon becsületes versenyzőként, legjobb tudásommal veszek részt. A játékszabályokat betartva, lovagias szellemben versenyzem iskolánk becsületéért és a sport dicsőségéért!”

És elkezdődött a verseny. Az iskola összes diákja és a szülők buzdítása mellett kitartó és nemes küzdelem zajlott a következő versenyszámokban: kocsihajtás, rövidtávfutás, birkózás, gerelyhajítás, diszkoszvetés, helyből távolugrás, fegyveres futás, lovasfutás, hosszútávfutás.

Az eredményhirdetés során a győztesek fejükre tehették a koszorút, és a tanítóik felolvasták nekik a dicsőítő verseket:

Lóverseny

Vidd, vidd gyorsan a társad a hátadon.
Szólítsd az isteneket, segítsenek az utadon.
Hálánk Zeusz mind a tied,
győzelmünket végig segítetted.

Diszkosz

Nézz a diszkoszodra, amikor hajítod,
így lesz a dobásod pontos.
Zeusz az égből lemorog:
Miért szebb nálam a diszkoszod?
Te vagy a győztes, tiéd a büszkeség.
Fejeden a koszorú, s tiéd az ünnepség.

Birkózás

Mikor az ókori Görögországban,
meghirdették Olümpiában,
hogy a birkózás most nagynak számít,
sok küzdelmet vívtak már itt.
Dicsőség annak, akinek a fején a koszorú,
és ünnepelték azt is, aki nem volt szomorú.

További cikkek

Tanévnyitó

A hagyományos iskolai "hivatalos" évnyitóktól eltérően a rogerses tanévnyitó a hozzánk újonnan érkezők ünnepe. Bemutatkoznak az osztályok kicsi előadásokkal, és az iskola ünnepélyesen, s egyben játékosan befogadja az új elsősöket, akiket iskolássá válásuk alkalmával meg is ajándékoznak az idősebb diákok.

Szüret

Őszi alkalom a közös ünneplésre és a megújult közösség megerősítésére. Különböző, a szürettel és az ősszel kapcsolatos programok (kézimunka-foglalkozások, dráma előadások, közös szőlős piknik) szervezésére kerül sor. Az osztályok bemutatják a saját kultúrkörük szerint ez időszakban tartott ünnepet.

Karácsony

A legbensőségesebb családi és közösségi ünnep, ahol szintén kapcsolódó programok, az osztályok és kisközösségek műsorai kerülnek bemutatásra. Karácsony előtt hangulatos kézműves vásárt tartunk.

Farsang

Álarcosbál, közös összejövetel, melyre mind a tanárok csoportja, mind diákok egyes csoportjai előadásokkal, közös alkotásokkal készülnek, s ahol alkalom nyílik arra, hogy a résztvevők megünnepeljék az első félév közös eredményeit.

Rogers Napok

A tanév vége felé szervezett 3 napos programsorozat, melyben a legkülönbözőbb programokon (kiállítások, kézműves foglalkozások, sportversenyek, színi előadások, táncfoglalkozás, egyéb) oszthatják meg és mérhetik össze tudásukat az iskola polgárai