Szüret 2017

A szüreti ünnepségünk nagyon jól sikerült, aznap nem esett az eső, így az udvaron tudtunk ünnepelni. Idén volt egy különleges program is, a Greenpeace által szervezett fa, bokor és dísznövények ültetése.

Az idei szüretünkre már napokkal előtte elkezdtünk készülődni, az osztályok próbálták az előadásokat, bevásároltak a lakomára. A piacon a gyerekek 2-3fős csapatokra váltak, bevásárlólistát készítettek és arra kaptak pénzt. A piacon önállóan vásároltak, megbeszéltük, hogy hol találkozunk ha készen vannak. A maradék pénzüket összeadták, megszámolták, és belőle sajtospogácsát vehettek. Jó móka volt!

Az ünnep első felvonásaként kreatív - és ami nagyon jó – sok zenés előadást láttunk. Az óvodások és az elsősök dalokkal, táncokkal hangoltak bennünket az szüretre. A Méz és a Gyömbér osztály a zsidó kultúrkörből mutatott be nekünk dalokat és a Szimhát tórát, a tóra ünnepét. A harmadik osztály ritmus hangszerekkel kísért népdalokkal derítette jó kedvre a nézősereget. A negyedikesek sokat tanultak már a görög kultúrkörről, így egy-egy isten bőrébe bújva mutatták be nekünk a mitológia alapjait. Az ötödikesek is készültek bemutatóval, a Kék osztály Élő történelem címmel vezetett be bennünket az őskor világába, míg a Zöldek a saját maguk írt Bolondmesével nevettették meg a közönséget. A délelőtt a szüreti szakkörökkel folytatódott, ahol a gyerekek választhattak különböző őszi témájú tevékenységek közül: kis üvegekből madzaggal demizsonokat készítettek, körtéből sünik születtek, mindenféle technikával szőlőfürtöket alkottak, kenyéregereket sütöttek, fonalból tököt, őszi színekkel mécseseket készítettek, halloween képeket színeztek.

Különleges műhelyünk volt a Greenpeace által szervezett fa, bokor és dísznövények ültetése. Már előző napon sok szülő érkezett, hogy a fák gödreit, a bokrok, virágok ágyásait előkészítsék, így a gyerekek gyorsan el is ültették a növényeket.

A szülőket délre vártuk. A lakomakészítők szorgos kezekkel szeletelték a kolbászt, hagymát, kenyeret, zöldségeket, egy másik csapat szőlőt préselt a lakomához, hogy mire a szülők megérkeznek, akkorára minden finomság az asztalon legyen. Nótázós felvonulással kezdtünk, majd az elsősök leszüretelték a fürtöket a másodikosok szőlőtőkéjéről. A Legvár versenyünkre idén is számos izgalmas ízű alkotás érkezett. Nem volt könnyű a zsűri dolga. Idén a karamellás körtelekvár lett az első helyezett, második helyre került a töklekvár eperrel és a harmadik helyen végzett a somogyi rózsa. A szakköri termékek bemutatója után zeneszó mellett kezdődött a lakoma, aki akart táncra is perdülhetett. Mindenkinek köszönjük a sok segítséget és az aktív részvételt! Örülünk, hogy sokan eljöttetek.

További cikkek

Tanévnyitó

A hagyományos iskolai "hivatalos" évnyitóktól eltérően a rogerses tanévnyitó a hozzánk újonnan érkezők ünnepe. Bemutatkoznak az osztályok kicsi előadásokkal, és az iskola ünnepélyesen, s egyben játékosan befogadja az új elsősöket, akiket iskolássá válásuk alkalmával meg is ajándékoznak az idősebb diákok.

Szüret

Őszi alkalom a közös ünneplésre és a megújult közösség megerősítésére. Különböző, a szürettel és az ősszel kapcsolatos programok (kézimunka-foglalkozások, dráma előadások, közös szőlős piknik) szervezésére kerül sor. Az osztályok bemutatják a saját kultúrkörük szerint ez időszakban tartott ünnepet.

Karácsony

A legbensőségesebb családi és közösségi ünnep, ahol szintén kapcsolódó programok, az osztályok és kisközösségek műsorai kerülnek bemutatásra. Karácsony előtt hangulatos kézműves vásárt tartunk.

Farsang

Álarcosbál, közös összejövetel, melyre mind a tanárok csoportja, mind diákok egyes csoportjai előadásokkal, közös alkotásokkal készülnek, s ahol alkalom nyílik arra, hogy a résztvevők megünnepeljék az első félév közös eredményeit.

Rogers Napok

A tanév vége felé szervezett 3 napos programsorozat, melyben a legkülönbözőbb programokon (kiállítások, kézműves foglalkozások, sportversenyek, színi előadások, táncfoglalkozás, egyéb) oszthatják meg és mérhetik össze tudásukat az iskola polgárai