Karácsonyi ünnepség 2015

Elérkezett az utolsó tanítási hét 2015-ben. Már 3 hete lázas készülődés zajlik az óvodában és az iskolában: kezdődött az adventi programokkal, folytatódott Mikulással, karácsonyi vásárral és tetőzik a karácsonyi ünnepséggel.

Az ünnep napja próbákkal, sütemények készítésével kezdődött. A hetedikesek eldöntötték, hogy mézeskalácsot sütnek, és meleg teát készítenek a hajléktalan embereknek. A kalács már az előző napokban megsült, a tea frissen reggel készült, termoszokba töltve indultak útnak. A 4-es villamos vonalán található csomópontokat járták végig, s ahol hajléktalan emberrel találkoztak, mézeskaláccsal és meleg teával kínálták. Nem lehet mondani, hogy izgalom nélkül indultak útnak, de visszatérve sok jó érzésről számoltak be egymásnak, maguk mögött hagyva félelmeiket, a megélve a segítségnyújtás érzését.

A kis elsőseink idén is ellátogattak minden osztályba a betlehemes játékukkal. Mindig meglep, hogy a 26. évben is új versekkel, történetekkel bővül az előadás. Mint ahogyan az is, hogy a kultúrköri előadásokat még mindig friss és sokszor új eseményekkel színesítve tudják előadni az osztályok. Ez az időszak a fény ünnepe minden kultúrkörünkben. Ennek megfelelően igazi kulturális sokszínűségnek lehettünk tanúi az alsósok délelőtti előadása során.

A műsor a fenyőfa feldíszítésével kezdődött. Fontos nekünk az ökológiai szemlélet, ezért úgy döntöttünk, hogy idén újrahasznosított anyagokból készülnek a díszek – nem csak kreatívak, de nagyon szépek is lettek. A második osztály a zsidó kultúrkörrel ismerkedik idén, tőlük egy hanuka dalt és egy hóra táncot kaptunk ajándékba. A Kék és a Zöld osztály az ősi magyar hitvilággal foglalkozik, az ő ünnepük az új tűz ünnepe. Ez egy mélyen bensőséges ünnep nálunk, ezért ezt csak a szülők láthatták a héten megtartott osztályünnepen. A Kék osztály a saját tűzről írott verseit mondta el nekünk, és egy sámán éneket zenésítettek meg, dobszóval kísérve. A Zöld osztály Aranyosi Ervin Sámán tűz lángja című versével ismertetett meg bennünket, és a Dobban a szív című sámán dalt énekelte, dobolta el. A negyedikesek ókori görög istenekként mutatták be magukat az általuk írt versekkel. Az ötödik osztály Bagossy László A sötétben Látó Tündér című meséjével köszöntötte a karácsonyt, míg a hetedikesektől Oscar Wilde A boldog hercegét láthattuk.

Ebéd után minden csoport és osztály visszavonult a saját termébe, hogy felfedje a titkot, ki kinek volt angyala az utolsó két hétben. 15 órakor a szülőkkel együtt énekelve gyújtottuk meg a csoportok és az osztályok gyertyáit.

Majd Gulyás Márkó és Gábos Marcell a 3. Kék osztályból Illés és Omega slágereket énekelt és kísért gitárral, dobbal. A Zöld osztály furulyásai – Nimród, Bence, Anna és Dorina – karácsonyi dalokat adtak elő nekünk. Az óvodások karácsonyi meglepetés dala idén is sikert aratott. Így köszöntöttük közösen a karácsonyt. Az ünnepség ez után a csoportszobákban és az osztályokban szűk családos körben folytatódott. A kiszűrődő hangok szerint: hol meghatódottan, hol vidáman.

További cikkek

Tanévnyitó

A hagyományos iskolai "hivatalos" évnyitóktól eltérően a rogerses tanévnyitó a hozzánk újonnan érkezők ünnepe. Bemutatkoznak az osztályok kicsi előadásokkal, és az iskola ünnepélyesen, s egyben játékosan befogadja az új elsősöket, akiket iskolássá válásuk alkalmával meg is ajándékoznak az idősebb diákok.

Szüret

Őszi alkalom a közös ünneplésre és a megújult közösség megerősítésére. Különböző, a szürettel és az ősszel kapcsolatos programok (kézimunka-foglalkozások, dráma előadások, közös szőlős piknik) szervezésére kerül sor. Az osztályok bemutatják a saját kultúrkörük szerint ez időszakban tartott ünnepet.

Karácsony

A legbensőségesebb családi és közösségi ünnep, ahol szintén kapcsolódó programok, az osztályok és kisközösségek műsorai kerülnek bemutatásra. Karácsony előtt hangulatos kézműves vásárt tartunk.

Farsang

Álarcosbál, közös összejövetel, melyre mind a tanárok csoportja, mind diákok egyes csoportjai előadásokkal, közös alkotásokkal készülnek, s ahol alkalom nyílik arra, hogy a résztvevők megünnepeljék az első félév közös eredményeit.

Rogers Napok

A tanév vége felé szervezett 3 napos programsorozat, melyben a legkülönbözőbb programokon (kiállítások, kézműves foglalkozások, sportversenyek, színi előadások, táncfoglalkozás, egyéb) oszthatják meg és mérhetik össze tudásukat az iskola polgárai