Év végi tábor 2015

A városlődi táborunk abban különbözött a többitől, hogy nem egy közös ellenség volt, hanem össze kellett fogni, mert csak így teljesülhet a cél. A tábor témája a vikingek voltak. A hagyományokhoz híven a tábor témáját a 6. osztály találta ki és valósította meg.

Történet

A viking istenek 1000 éve visszavonultak, de most felébredtek álmukból, és újra híveket szeretnének toborozni maguknak. Megtudták, hogy a vikingek szétszóródtak a világban. Azt is megtudták, hogy éppen most van egy hely, ahol összegyűltek a fiatal viking harcos jelölt ifjak és hajadonok. Úgy döntöttek, hogy ahhoz, hogy a hajdanvolt dicső vikingek méltó utódai legyenek, próbatétel elé állítják őket. Azt gondolták, hogy a próbatételek után kiválasztják a „leg„-eket: legbátrabb, legbölcsebb stb.. Ami nem sikerülhet, hiszen a feladatokat együtt kell elvégezni, ezért nem tudnak “legek” lenni. Ez alatt az egy hét alatt ennek a viking közösségnek klánokba kell tömörülnie, és küldetéseket, próbákat kell teljesítenie. Segítségünkre lesznek ebben a törpék, a valkűrök, a nordák, az óriások és tündérek.

A tábor

Indulás után a vonaton a kalauztól minden osztály levelet kapott az istenektől. A tábor bejáratánál Odin, a főisten fogadta a harcos jelölteket. Megkérte, hogy alkossanak klánokat és hajtsák végre próbákat. Bemutatkozott Grotti, a csodamalom, ebből kerültek elő a szakkörökhöz és a klánok számára szükséges eszközök, tárgyak, majd hamarosan az istenek szütyői is. Egy klánba. 8-9 gyerek tartozott. Esténként tábortüzet raktunk, ez volt a nagy ting (gyűlés), ahol bemutatkoztak az istenek, és megtanították a gyerekeknek a viking alapfogalmakat (az istenek nevei, Valhalla, Asgard stb.)

Szerdán szokásunk szerint egész napos túrára indultunk: a már jól ismert történet kitalálós játék mellett a klánok feladata az istenek szütyőinek feltöltése volt. A nap végére kellett benne lenni: kereknek, feketének, hétnek, szúrósnak, múltnak, jövőnek. A kiránduláson találkoztunk a túlélősökkel, akiktől megtudtuk, a mágikus szütyőket nagy veszély fenyegeti Odin napján. Ezen az estén vegyes csoportokban kell őrizni a szütyőket, és minden szütyőnek egy másik klán szent helyén kell lennie.

Este a 7-8. osztály beszámolt a hajóútjukról, majd viking bulit rendeztünk és megtanultunk egy egyszerű körtáncot.

Takarodó után a szütyőket több helyszínen éjfélig őrizték a gyerekek, sajnos 4 közülük éjfélre eltűnt.

Csütörtökön a klán idő, szakkör és az osztályidő mellett meg kellett keresni az előző este eltűnt 4 szütyőt: az összefogás jegyében minden klán delegált két embert, akik térkép alapján kezdtek el kutatni.

Pénteken rendeztük meg a Viking olimpiát, amelynek versenyszámai a rönkhajítás, az asszonycipelés, a bárdhajítás, a rönkkel futás, az egy lábon állás, a páros zsákban futás volt.

Erre a napra megszülettek a klánok hajói a díszes hajóorrokkal, bemutatták a harci alakzatokat és a csatakiáltásokat. Ezen az estén következett el a mindenki által nagyon várt éjszakai bátorság próba, ahová minden osztály együtt indult, hogy segítsen a vikingeknek. A hatodikosok most is nagyon jó történetet játszottak el a próba egyes állomásain.

Szombaton már csak a bizonyítvány kiosztása maradt hátra, ahol végleg elballagtak tőlünk a nyolcadikosok, néhány más útra induló diák, és Éva, aki a Rogers Iskola első évétől az itt volt velünk. Jó utat neki!

További cikkek

Főbb tábori tevékenységeink

 • Kézműves foglalkozások a természetben talált anyagokból
 • Növény- és állatmegfigyelési kutatómunka
 • Zenélés, éneklés
 • Sportolások
 • Kirándulások, a környék feltárása, megismerése
 • A kerettémából merítő színház az utolsó estén, ehhez próbák, díszletek és jelmezek készítése, nagy részük természeti anyagokból
 • Olvasókörök, a kerettémát feldolgozó kutatómunka
 • Osztályprogramok
 • A sátor, az egész tábor, az ebédlő stb. rendben tartása, önellátó munka
 • Választható túlélőtábor
 • Éjszakai akadályverseny és bátorságpróba

Tábordal

Hagyomány már, hogy a keretjátékhoz egy dal is kapcsolódik. Hazaérkezéskor, amikor a vasúti kocsi a csarnokba érkezik, kihajolunk az ablakokon és ezt a dalt énekeljük, hogy üdvözöljük a szülőket és elbúcsúzzunk egymástól. A következő év tanévnyitóján is ezzel a dallal köszöntjük egymást és a Rogers Iskolához csatlakozó elsősöket.

Bizonyítványosztás

A tanévzárót- értékelve az elmúlt 10 hónap közös munkáját rendszerint az aktuális táborban tartjuk, csakúgy, mint a bizonyítványosztást is. A tanévzáró egyike a legfontosabb ünnepeinknek. Itt ballag át minden osztály a következő évfolyamba: ezután már mindenki egy évvel idősebb lesz!

Ez a video betekintést nyújt a tanévzáró bensőséges hangulatába:

Video :: Bizonyítványosztás

Kirándulások

Az osztályok egy tanév alatt többször mennek különböző kirándulásokra, gyakran a szülőkkel együtt. Az öko iskolánk keretein belül a tanítási időn kívül is szervezünk kirándulásokat a családok számára.

Erdei iskola

A tanév első heteiben 3-5 napos erdei iskolában vesznek részt a gyerekek. A Rogers Erdei Iskola komoly szakemberek vezetésével kialakított rendszer. Sokféle gazdag programmal találkozhatnak a gyerekek: pl. madárgyűrűzés, vízbiológia, gyógynövénytúra, odú készítés...