Év végi tábor 2014

Az idei tanév végén utolsó hetét az iskola táborban töltötte, Bükkszéken. A hagyományokhoz híven a tábor témáját a 6. osztály találta ki és valósította meg.

A táborba érkezve a gyerekek szembesülhettek azzal, hogy egy teljes cirkuszi társulat eltűnt, nyomuk veszett. Nem kellett sokat várni, és kiderült, hogy a falu zsémbes öregasszonya, Klotild néni elvarázsolta a cirkuszt, mert megharagudott rájuk. A cirkusz tagjai szellemmé változtak, és arra vártak, hogy valaki visszavarázsolja őket. Meg is jelent nem sokkal később Klotild néni és a többi asszony a faluból, és a gyerekek segítségét kérték: a cirkuszt elvarázsolták, de már szánják-bánják, viszont nem tudják egyedül megtörni az átkot.

Így a gyerekeknek számtalan próbán kellett átjutniuk, hogy az asszonyok segítségére legyenek. Egy éjszakai szeánsz során csoportokra osztották őket az asszonyok, és elmondták nekik, hogy mi a feladat. A cirkusz állatait is meg kellett keresniük, amik sajnos plüss állattá változtak, és elrejtőztek az erdőben. Ezeket karámba terelve kellett őrizni egész éjszaka, de sajnos egy rózsaszín elefánt így is meg tudott szökni. Másnap a túrán ezt az elefántot kellett előcsalogatni az erdőből, hangos répaevés kíséretében.

A bátorságpróbán már csak az a feladat maradt, hogy a varázserdőbe betérve a gyerekek megkeressék a cirkusz szellemeit és különböző próbákat kiállva visszaváltoztassák őket cirkuszosokká. A varázserdő végén Klotild néni is ott várta a gyerekeket a varázsitallal, ami őket is visszaváltoztatta. Idén is izgalmas és élmény dús volt a tábor, a kerettörténet mellett számos cirkuszos szakkörrel, mint kötéltánc, cirkuszi jelmezterv, meteorvarrás, színjátszás, dob és tánc.

További cikkek

Főbb tábori tevékenységeink

 • Kézműves foglalkozások a természetben talált anyagokból
 • Növény- és állatmegfigyelési kutatómunka
 • Zenélés, éneklés
 • Sportolások
 • Kirándulások, a környék feltárása, megismerése
 • A kerettémából merítő színház az utolsó estén, ehhez próbák, díszletek és jelmezek készítése, nagy részük természeti anyagokból
 • Olvasókörök, a kerettémát feldolgozó kutatómunka
 • Osztályprogramok
 • A sátor, az egész tábor, az ebédlő stb. rendben tartása, önellátó munka
 • Választható túlélőtábor
 • Éjszakai akadályverseny és bátorságpróba

Tábordal

Hagyomány már, hogy a keretjátékhoz egy dal is kapcsolódik. Hazaérkezéskor, amikor a vasúti kocsi a csarnokba érkezik, kihajolunk az ablakokon és ezt a dalt énekeljük, hogy üdvözöljük a szülőket és elbúcsúzzunk egymástól. A következő év tanévnyitóján is ezzel a dallal köszöntjük egymást és a Rogers Iskolához csatlakozó elsősöket.

Bizonyítványosztás

A tanévzárót- értékelve az elmúlt 10 hónap közös munkáját rendszerint az aktuális táborban tartjuk, csakúgy, mint a bizonyítványosztást is. A tanévzáró egyike a legfontosabb ünnepeinknek. Itt ballag át minden osztály a következő évfolyamba: ezután már mindenki egy évvel idősebb lesz!

Ez a video betekintést nyújt a tanévzáró bensőséges hangulatába:

Video :: Bizonyítványosztás

Kirándulások

Az osztályok egy tanév alatt többször mennek különböző kirándulásokra, gyakran a szülőkkel együtt. Az öko iskolánk keretein belül a tanítási időn kívül is szervezünk kirándulásokat a családok számára.

Erdei iskola

A tanév első heteiben 3-5 napos erdei iskolában vesznek részt a gyerekek. A Rogers Erdei Iskola komoly szakemberek vezetésével kialakított rendszer. Sokféle gazdag programmal találkozhatnak a gyerekek: pl. madárgyűrűzés, vízbiológia, gyógynövénytúra, odú készítés...