Év végi tábor 2012

A Rogers Iskola év végi egyhetes táborában a nagyoknak van egy külön programjuk, a túlélő. Ide negyedikes kortól lehet menni, önkéntes alapon. Ahogy a neve is jelzi, ez egy próbatétel.

A gyerekek két-három napra bevetik magukat az erdőbe, hátukon a ruháikkal, sátorral, elemózsiával. Mivel nem biztos, hogy fel tudják mérni, ez mit is jelent, a tábor előtt sokat beszélünk róla, közösen tervezgetjük. Aztán az indulás előtti napon tartunk velük egy próbát, ahol be kell csomagolniuk a zsákjukat, és elmennek egy rövid próbaútra. Visszaérve fel kell verniük és újra összecsomagolni a sátrat. Ez után kell véglegesen eldönteniük, hogy szeretnének-e túlélőre menni.

Rogers Iskola és Óvoda

Video :: Túlélő tábor 2012

Idén 21-en vágtak neki az útnak. Reggel borongós idő volt, még az eső is eleredt. Hosszas mérlegelés után mégis elindultunk, bízva benne, hogy kitisztul az ég. Elosztottuk a közös elemózsiát, mindenkinek a zsákjába került valami: kolbász, krumpli, kenyér, lekvár. A Bánvölgy-patak mentén indult a túra.

Gyönyörű völgyben vezetett az út, hatalmas lapulevelek szegélyezték a patakpartot. Néhány száz méter után megálltunk zsákokat igazítani, meghúzni a zsinórokat, átpakolni azt, ami nyom. A völgy végében tartottuk az első nagyobb pihenőt. Innen egy szakaszon meredek hegyoldalban, úttalan úton tudtunk csak a tetőre feljutni. Mindenki hősiesen bírta. Az út felénél álltunk meg ebédelni. Amikor újra útra keltünk, ismét eleredt az eső, de mindenki hamar előkapta az esőkabátját, amiben néhányan úgy néztek ki, mint az űrlakók. Szerencsére senki nem keseredett el, és mire felértünk, az eső el is állt. Felfele menet még egy szalamandrát is láttunk. Egy újabb nagy pihenő után most már lassan ereszkedve egy fenyvesen vezetett át az út. Többen szamócát is találtak, ami édes frissítőnek bizonyult. Még a nap is kisütött, amikor egy gyönyörű erdőszéli rétre értünk. Úgy határoztunk, hogy itt fogjuk tölteni az éjszakát, gyorsan felvertük a sátrakat.

Miután mindenki elhelyezkedett, munkához láttunk. Volt, aki vízért ment a közeli faluba, volt, aki fát gyűjtött, és voltak, akik a zöldségeket kezdték tisztítani. Fóliába csomagolt finomság készült vacsorára, amibe útközben szedett fűszerek is kerültek. Jó volt figyelni, ahogy mindenki kivette a részét a munkából. Amíg sült a vacsora, a réten játszottak a gyerekek. A finom vacsorából többen repetáztak is. Lassan sötétedett. Egy rövid éjszakai túrára mentünk a bátrabbakkal. Próbáltunk csendben menni, hogy megfigyeljük az éjszakai zörejeket. Az izgalmak után mindenki fáradtan tért nyugovóra.

Másnap reggeli után lebontottuk a sátrakat, csomagunkkal a hátunkon elindultunk, immáron vissza a falun keresztül. A táborba visszaérve lepakoltunk, majd a többiek után indultunk, akik a közeli dédesi várromot keresték fel. Csendben lopakodtunk a közelükbe, amikor észrevettek bennünket, kitörő örömmel fogadták a csapatunkat. A kicsik lelkesen hoztak egy-egy ebédcsomagot a túlélősöknek. A várrom tetején gyönyörködve a kilátásban fogyasztottuk el közösen az ebédet. Utána vidáman mentünk vissza a táborba, mesélve az útközben megélt élményeket, büszkén magunkra, hogy "túléltük".

További cikkek

Főbb tábori tevékenységeink

 • Kézműves foglalkozások a természetben talált anyagokból
 • Növény- és állatmegfigyelési kutatómunka
 • Zenélés, éneklés
 • Sportolások
 • Kirándulások, a környék feltárása, megismerése
 • A kerettémából merítő színház az utolsó estén, ehhez próbák, díszletek és jelmezek készítése, nagy részük természeti anyagokból
 • Olvasókörök, a kerettémát feldolgozó kutatómunka
 • Osztályprogramok
 • A sátor, az egész tábor, az ebédlő stb. rendben tartása, önellátó munka
 • Választható túlélőtábor
 • Éjszakai akadályverseny és bátorságpróba

Tábordal

Hagyomány már, hogy a keretjátékhoz egy dal is kapcsolódik. Hazaérkezéskor, amikor a vasúti kocsi a csarnokba érkezik, kihajolunk az ablakokon és ezt a dalt énekeljük, hogy üdvözöljük a szülőket és elbúcsúzzunk egymástól. A következő év tanévnyitóján is ezzel a dallal köszöntjük egymást és a Rogers Iskolához csatlakozó elsősöket.

Bizonyítványosztás

A tanévzárót- értékelve az elmúlt 10 hónap közös munkáját rendszerint az aktuális táborban tartjuk, csakúgy, mint a bizonyítványosztást is. A tanévzáró egyike a legfontosabb ünnepeinknek. Itt ballag át minden osztály a következő évfolyamba: ezután már mindenki egy évvel idősebb lesz!

Ez a video betekintést nyújt a tanévzáró bensőséges hangulatába:

Video :: Bizonyítványosztás

Kirándulások

Az osztályok egy tanév alatt többször mennek különböző kirándulásokra, gyakran a szülőkkel együtt. Az öko iskolánk keretein belül a tanítási időn kívül is szervezünk kirándulásokat a családok számára.

Erdei iskola

A tanév első heteiben 3-5 napos erdei iskolában vesznek részt a gyerekek. A Rogers Erdei Iskola komoly szakemberek vezetésével kialakított rendszer. Sokféle gazdag programmal találkozhatnak a gyerekek: pl. madárgyűrűzés, vízbiológia, gyógynövénytúra, odú készítés...