Mestermunka bemutató 2017

A legkomplexebb egyéni beszámoló iskolánkban a mestermunka, amelyet a 6. osztályos diákok készítenek el. A mestermunka egy teljes tanévi önálló kutatás eredménye, ebben sűrűsödik össze az első 6 évnyi tudás: kutatási módszerek, anyaggyűjtés, rendszerezés, tanulási módszerek és az egy előadás felépítése.

A gyerekek az őszi szünet végére döntötték el, hogy melyik izgalmas, érdekes, hozzájuk közel álló témában írják a mestermunkájukat. Volt olyan diák is, aki már évek óta tervezgette mivel fog majd foglalkozni. A munka megsegítésére konzulenseket kértek fel, a legtöbben a szüleiket, edzőiket és tanáraikat. A szünet után nekiláttak a kutatásnak, az anyaggyűjtésnek, a vázlatok megírásának. Az osztályfőnökökkel folyamatosan egyeztetve az iskolai órákon és az otthoni szabadidőben dolgoztak a diákok. A munka befejezése után minden gyerek felkészült a témája bemutatására, és az egész iskola – gyerekek és szülők – előtt elmondta, mivel foglakozott, mire jutott a kutatása eredményeképpen. Nagy öröm számunkra hallgatni a felkészül diákokat, mindig rácsodálkozunk, hogy milyen komolyan tudnak beavatni a témájukba bennünket. A mestermunkákat a Rogers napokon kiállítottuk, mindenki elolvashatta, megcsodálhatta ezeket.

A idén a következő mestermunkák születtek:
  • A golf játékosai és szabályai
  • Fotóművészet
  • Justin Bieber
  • Stresszelünk
  • Rovarok és bogarak világa
  • A kempingek világa
  • Tenisz
  • Az akrobatikus Rock and Roll
  • Google munkahely
  • Eurovíziós Dalfesztivál

További cikkek

Témanap

A témanapok alkalmával a gyerekek vegyes korcsoportban adott témának különböző oldalról való megközelítésével foglalkoznak, más és más művészeti ágakban (zene, mozgás, képzőművészet, dráma) tevékenykednek.

A januári témanapunkon József Attila: Indiában, hol éjjel a vadak című versét dolgoztuk fel.

Rogers Iskola és Óvoda

Video :: Vers témanap

Szakkör

A szakkör kötelezően választható délutáni foglalkozás iskolaidőben. A gyerekek 5-6 hetente megújuló szakköri tevékenységek közül választhatnak.

Ebben a videóban a karácsonyfadísz készítő szakkörön, a gyerekek a pelenkaöltést tanulják.

Rogers Iskola és Óvoda

Video :: Pelenkaöltés szakkör

Mestermunka

A Mestermunka készítésekor a diákok olyan tartalmában és formájában - szabadon választott témát dolgozhatnak fel, ami őket a legjobban érdekli. Ez az első hat év lezárása, melyben képet kaphatnak magukról is a kutatás, megírás, összeállítás, formába öntés terén. Egyben előremutató lehet számukra és a felnőtt világ számára is a későbbi saját tanulási technikájukra.

Komplex óra

A megszokott rogerses órák stílusában nem a tantárgyak szigorú határain belül mozgunk, tevékenykedünk, tanulunk, hanem, mivel általában egy természettudományos és egy társadalomtudományos tanár van jelen, interdiszciplináris szemlélettel, problémaközpontúan járunk egy-egy kérdés végére, dolgozunk fel sokszor heteken keresztül egy témakört. Gyakran a gyerekek önálló prezentációkat készítenek, amit az osztálynak bemutatnak.