Öko sarok

okologiai programunk

Az iskola újságjában külön rovatot kapott az Öko-sarok, ahol beszámolunk a legújabb projektekről, ötleteket és tippeket adunk a környezettudatos életvitelhez. A természettudományi teremben külön polcot kaptak a "zöld" könyvek és videofilmek.

Környezetvédelmi program

okologiai programunk

Környezetvédelmi programunk részeként részt veszünk a a Suli PET2 programban és környezetvédelemmel foglalkozó különböző rendezvényeken. A termekben külön gyűjtjük a papír és egyéb hulladékokat, a folyosókon a elemeknek is van külön gyűjtő helye.

Mobil labor

Iskolánk rendelkezik a Greenpeace fejlesztéséből származó mobil természetvédelmi laboratóriummal, mely alkalmas víz és talajszennyezettség mérésére is. Az önálló vízvizsgálati laborunk is nagy segítséget nyújt a terepmunkák során.

Öko nap 2017

Izgalmas és sokszínű öko napon vehettünk részt április 24-én. Mint minden témanapot, egy is közös programmal kezdtük: a környékbeli utcákat takarítottuk meg a szeméttől. Ehhez az önkormányzattól kaptunk kesztyűket, zsákokat.

Minden osztály bevállalt 1-2 utcát, ahol végig haladva fél óra alatt több zsáknyi szemét gyűlt össze, amit még a délelőtt során elszállíttatott az önkormányzat. Köszönjük a segítségüket! A nap további részében az óvodások és iskolai csoportok egymást felváltva vehettek részt az utazó planetárium korosztályra szabott programján, amit a tornateremben felállított kupolában nézhettünk végig. Amikor éppen nem a csillagokat figyelték a gyerekek, akkor következő 14 szakkör közül választhattak, így mindenkinek akadt kedvére való tevékenység egész nap.
Szelektív célba dobás

A szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos különböző feladatok közül választhattak a gyerekek. Volt szókereső, keresztrejtvény és egyéb gondolkodtató feladat. Majd egy kupac szemétből kellett a megfelelő színű kukába dobni a papír, fém és műanyag hulladékot. Így meg volt a szellemi és testi kihívás is.

Zöldség mandala

Csodálatosan szép, illatos és finom zöldség-gyümölcs mandalát készítettünk. Az alkotás a gyerekek fantázia világát, kreativitását tükrözi. A legkisebbektől a legnagyobbakig minden korosztály dolgozott a remekművön, amit az öko nap végén a gyerekek közösen ettek meg.

Virágültetés

Végy hatvanöt tő virágot, négy ásót, két gereblyét, hét darab ültető lapátot, hozzá jó minőségű iskolai földet, kedvező időjárást, és készíts belőle egy jó kis öko napi programot! A lelkesedés garantált, a gyerekek ültetni, a virágok ültetődni, a nap sütni akart. Mindenki elégedett lehetett, az udvar egy része virágba borult.

Fűszernövények

A fűszernövények ültetése nagyon jó móka, főként, ha olyan különlegességek is szerepelnek az étlapon, mint az édeslevél vagy a lestyán. Hogy mindenki kedvére és tudatosan kóstolhasson, diákjaink saját készítésű jelölővel is ellátták növényeinket. A szavatosságot a komposztáló földje és a folyamatos gondozás garantálja! Mottónk: Have a break // have some spice :)

Öko pihenő

Ökológiai témájú memória játékkal játszhattak a jelentkezők, és ha elfáradta, színezhettek vagy szókereső rejtvényt fejthettek pihenésképpen.

Újra hasznosítás

Papírhulladékból: régi katalógusokból, reklám újságokból, napilapokból készítettünk karkötőket, fülbevalókat, táska-és tolltartó díszeket. Türelmes, kitartó munkával hajtogattuk és illesztettük össze az ékszerek elemeit.

Ökológiai lábnyom

A gyerekeknek lehetősége volt a saját (illetve családjaik) ökológiai lábnyomának számítógépes program segítségével történő kiszámítására is. A tanulság az volt, hogy még bőven van teendőnk, mert egy átlagos rogerses polgárnak három Földre lenne szüksége az életmódja fenntartásához.

Madarak hulladékból

Az öko napon madarakat készítettem a gyerekekkel tojástartóból. Először megfigyeltük a városi kertekben élő madarakat képen, majd annak megfelelően színeztük, festettük, rajzoltuk meg a tojástartóból kivágott kis madarakat. Megtanultuk a nevüket, és a mintázatukat, aztán volt, aki fészket, tojást, fiókát is készített hozzájuk.

Virággondozás

Összegyűjtöttük az iskolában található összes cserepes növényt, amelyiknek szüksége volt rá, átültettük, és letörölgettük a leveleiket, hogy minél több napfényhez juthassanak. A virágaink fellélegeztek.

Tanítótábla

Az összegyűlt könyvekben, és folyóiratokban gyógynövények után kutattunk. Majd a kutatási anyagokból mások számára is érdekes tanítótáblákat készítettünk.

Öko fogó

Egy-egy táplálék lánc képeit ejtettük el az udvari fűben, és azokat megkeresve kellett egymást úgy megfogni, ahogyan a táplálék lánc is halad.

Özönvíz előtt

Pihenésként többen választották a filmnézést, utána egy kicsit beszélgettünk is róla.

Petkanapé

Az összegyűlt petpalackok segítségével udvari kanapét készítettünk. A kanapé kényelmes, praktikus és vízálló lett, sokan ki is próbáltuk.

Öko kommandó

A "Tisztaságot Újbudán!" programhoz a Rogers Iskola is csatlakozott.

Komposztálás

Mi kerülhet a komposztba?

oko.jpg