Öko sarok

okologiai programunk

Az iskola újságjában külön rovatot kapott az Öko-sarok, ahol beszámolunk a legújabb projektekről, ötleteket és tippeket adunk a környezettudatos életvitelhez. A természettudományi teremben külön polcot kaptak a "zöld" könyvek és videofilmek.

Környezetvédelmi program

okologiai programunk

Környezetvédelmi programunk részeként részt veszünk a a Suli PET2 programban és környezetvédelemmel foglalkozó különböző rendezvényeken. A termekben külön gyűjtjük a papír és egyéb hulladékokat, a folyosókon a elemeknek is van külön gyűjtő helye.

Mobil labor

Iskolánk rendelkezik a Greenpeace fejlesztéséből származó mobil természetvédelmi laboratóriummal, mely alkalmas víz és talajszennyezettség mérésére is. Az önálló vízvizsgálati laborunk is nagy segítséget nyújt a terepmunkák során.

Öko nap 2014

Idén az ökonap már előző este elkezdődött: az Everling Kft-től kaptunk 500 tő virágtövet és rengeteg virágföldet, amit a szülők, az ovisok és sulisok segítségével kellett elegyengetni a Pro Natura kert Kft. által előkészítet területen. Nagyon remek hangulatban kis és nagy lapátokkal, kis és nagy vödrökkel gyorsan eltüntettük a hatalmas földkupacot.

Az ökonapot reggel a megszokott módon az iskolát körülvevő utcákon szemétszedéssel kezdtük, aztán a gyerekek kaptak egy-egy turmixjegyet, amit napközben, ha megszomjaztak beválthattak egy finom, egészséges turmixra. az egyik szakkör a turmixkészítők voltak, akik előkészítették, hámozták, darabolták a különböző finomabbnál finomabb turmixok hozzávalóit. Nagyon népszerű volt a narancs-répa-alma, a banán-eper-zabtej és az ananász-kivi-narancs-mangó turmix.

Az udvaron komoly munkával hatalmas gyerek sereg ültette el az előző este előkészített virágágyásokba az 500 tő szebbnél szebb virágot. Van, aki ez után rögtön örökbefogadó táblácskát készített és a nap végén az általa ültetett virág mellé tette, hogy mindenki tudja ő fog rá vigyázni. Az épületben élő növényeket egy lelkes csapat átültette új földbe, cserépbe, így felfrissülve kerültek vissza az osztályokba.

Az 5. és a 6. osztály a piacra ment, kofákkal, hentesekkel, nénikékkel beszélgettek az árujukról, honnan jön, hogy élt, amíg meg nem halt, mennyit utaztatták. Az árusok kedvesek voltak, a gyerekek meg lelkesek kezdettől fogva. Egy másik csapat a piacon interjút készített a vásárlói szokásokról, amiből aztán az iskolában elkészítették a Piac című újságot – nap végén már olvashattuk is.

Aki hozott alapanyagot, az készíthetett tetrapak dobozból pénztárcát. Majd már nem használható pólóból olyan dizájnos szatyrot alkottak sokan, hogy a munka után divatbemutatót rendezhettünk számukra.

Egy kedves kutyával is megismerkedhettünk, a gazdája megmutatta nekünk, hogyan bánjunk vele, milyen utasításokkal lehet irányítani, hogyan tanítható egy kutya. Idén is készítettünk zöldségekből és gyümölcsökből mandalát, amit ebéd után megcsodáltunk, és elfogyasztottunk desszertként.

A sok délelőtti munka után délután rendeztük meg a Bolhapiacot, ami mindig nagy érdeklődés kísér idén is lehetett könyveket, süteményeket, játékokat, kézműves alkotásokat kapni. Voltak, akik komoly csereüzleteket kötöttek egymással.

Öko kommandó

A "Tisztaságot Újbudán!" programhoz a Rogers Iskola is csatlakozott.

Komposztálás

Mi kerülhet a komposztba?

oko.jpg