Öko sarok

okologiai programunk

Az iskola újságjában külön rovatot kapott az Öko-sarok, ahol beszámolunk a legújabb projektekről, ötleteket és tippeket adunk a környezettudatos életvitelhez. A természettudományi teremben külön polcot kaptak a "zöld" könyvek és videofilmek.

Környezetvédelmi program

okologiai programunk

Környezetvédelmi programunk részeként részt veszünk a a Suli PET2 programban és környezetvédelemmel foglalkozó különböző rendezvényeken. A termekben külön gyűjtjük a papír és egyéb hulladékokat, a folyosókon a elemeknek is van külön gyűjtő helye.

Mobil labor

Iskolánk rendelkezik a Greenpeace fejlesztéséből származó mobil természetvédelmi laboratóriummal, mely alkalmas víz és talajszennyezettség mérésére is. Az önálló vízvizsgálati laborunk is nagy segítséget nyújt a terepmunkák során.

Komposztálás

Büszkén tudatjuk a világgal, és különösen a kedves szülőkkel, hogy már nem csak a papírt, alufóliát és a PET-palackot, hanem a komposztálható mindenfélét is szelektíven gyűjtjük a gyerekek segítségével a Rogersben. Véget ért ugyanis az az akciónk, amivel minden osztály és ovis csoport megismerhette, mit, és miért érdemes az udvari komposzt dombunkra kivinni, és most már a különböző neveken tisztelt kis fedeles kukákba gyűjtjük a szerves hulladékot.

Mint az érdekes dolgokkal ez lenni szokott, az ifjúság nagy lelkesedéssel, és szeretettel fogadta és használja ezeket az "új osztálytársakat", feldíszítették őket, és kitalálták, milyen rendszerben, ki viszi le üríteni a középiskolával közös pályázaton nyert nagy közös tárolóba, "Komposzt Karcsi bácsiba". Jó volt találkoznunk azzal, hogy sok családban ez már bevált módszer, és sok gyereknek nem tudtunk újdonságot mondani a bevezető előadáson. Viszont, ha valaki otthon is megteheti, és ezen fellelkesedve esetleg most be szeretné indítani a rendszert, akkor tanácsoljuk neki a véget nem érő honlapok sorát, amiken eligazodhat, mit célszerű komposztálni, hogyan kell gondozni a kis kapirgáló dombját, de azért álljon itt egy egyszerűsített lista segítségképpen, (persze egyes nyersanyagokról lehet, és szoktak is vitatkozni, de szerintünk inkább csinálni kell)

Mit tegyünk bele:

  • Konyhai hulladékok: gyümölcs, zöldség, krumpli, tojáshéj, kávézacc, tea-filter tartalma, elhervadt, vágott virág, elszáradt cserepes növények (cserép nélkül) stb.
  • Kerti hulladékok: elnyílt virágok, lehullott gyümölcs- és zöldség, ágak, gallyak, lombok, fűnyesedék, kerti gaz.
  • Egyéb hulladék: kezeletlen fa, papír (nem színes), karton, haj és köröm.

Mit ne:

  • főtt ételmaradékot: főként húst és halat, mártásokat és leves-maradékokat, csontokat, hamut (vagy csak nagyon kis mennyiségben)
  • üveget, fémet és műanyagot
  • idegen anyagot: színes újságot, pelenkát, porzsák tartalmát, fáradt olajat, vegyszereket, festéket, elemet, növényvédő szert, gyertya maradékot
  • Semmiféle veszélyes anyagot!

A komposztot egyébként célszerű néha forgatni, és közepesen nedvesen tartani. Sok sikert!

Öko kommandó

A "Tisztaságot Újbudán!" programhoz a Rogers Iskola is csatlakozott.

Komposztálás

Mi kerülhet a komposztba?

oko.jpg