Öko sarok

okologiai programunk

Az iskola újságjában külön rovatot kapott az Öko-sarok, ahol beszámolunk a legújabb projektekről, ötleteket és tippeket adunk a környezettudatos életvitelhez. A természettudományi teremben külön polcot kaptak a "zöld" könyvek és videofilmek.

Környezetvédelmi program

okologiai programunk

Környezetvédelmi programunk részeként részt veszünk a a Suli PET2 programban és környezetvédelemmel foglalkozó különböző rendezvényeken. A termekben külön gyűjtjük a papír és egyéb hulladékokat, a folyosókon a elemeknek is van külön gyűjtő helye.

Mobil labor

Iskolánk rendelkezik a Greenpeace fejlesztéséből származó mobil természetvédelmi laboratóriummal, mely alkalmas víz és talajszennyezettség mérésére is. Az önálló vízvizsgálati laborunk is nagy segítséget nyújt a terepmunkák során.

Öko kommandó programja

A "Tisztaságot Újbudán!" programhoz a Rogers Iskola is csatlakozott. Önkormányzati kezdeményezésre mozgalom indult, melynek keretében az önkormányzat, a civilek, az intézmények és a cégek közösen megtisztítják Újbuda köztereit. Ökokommandósaink: közel 40 diákunk - március 24-én délután az Aga utcai iskolaépületünk környékét varázsolták szebbé, tisztábbá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívására csatlakoztunk a "Mérd az időt!" kezdeményezéshez. Az akció első heteiben magunk készített műszerekből állítottuk össze egy hőmérsékletet, - szél-, páratartalom és légnyomás mérésére alkalmas műszert. Az OMSZ segítségével novembertől kezdve, hónapokon át figyelemmel fogjuk kísérni az iskola környékének időjárását.

Tervezz Te is plakátot!- pályázat - A 2007/2008-as tanév egyik ökológia óráján a házi kedvencek és haszonállataink helyes tartásáról volt szó. A beszélgetés végül állatvédő projektté nőtte ki magát, melynek egyik állomása az iskolai plakátpályázat lett, mely témája: Te hogyan hívnád fel a figyelmet a kedvtelésből tartott és a nagyüzemi állattartásban sínylődő állataink védelmére?

Csatlakozás a Suli Pet Programhoz - 2007. márciusától iskolánk is csatlakozott a Suli- Pet2 programhoz. A program lényege, hogy a Termo-Press Pet palackzsugorító készülék segítségével a környezetünkben keletkezett PET palackokat az eredeti térfogatának 12-ed részére zsugorítva elősegítsük annak újrahasznosítását. A zsugorító készüléket a Budafilter 94.Kft térítésmentesen biztosítja a programban résztvevő intézményeknek, így iskolánknak is.

Szitakötő Program - Iskolánk csatlakozott a Liget Műhely Alapítvány által meghirdetett "Szitakötő" c. programhoz. "A Szitakötő program alapvetése, hogy a Nemzeti Alaptanterv koncepciójához illeszkedve a környezet fogalmát a természeti környezetnél tágasabban értelmezi; az épített és a szellemi környezeten túl a társadalom egészére, a másik emberre is kiterjeszthetőnek véli. A projekt éppen ezért nemcsak a veszélyeztetett természeti értékek megismerését és megóvását tartja fontosnak, hanem a szellemi, erkölcsi értékek gondozását is, és kiemelt figyelmet fordít a hátrányos helyzetű gyerekekre." A program negyedévente ingyenesen megküldi iskolánknak folyóiratát, amit feltehetőleg rendszeresen fogunk majd órákon használni. Nagy előnyének tűnik így előre is, hogy tágan értelmezi a környezet fogalmát, amitől összekapcsolódhatnak az érdekes foglalkozásokon keresztül tevékenységükkel azok, akik addig különböző érdeklődésűnek gondolták magukat, lebontva köztük az addig kialakult fölösleges falakat. Kíváncsian várjuk az első számot!

Városi Klíma projekt - Iskolánk csatlakozott a városi klíma projektben projektben résztvevő iskolákhoz , akik a program keretében méréseket végeznek. A mérési sorozatok célja a város megváltozott éghajlati körülményeinek vizsgálata. A mérések folyamatosan, az iskolák eltérő helyéből kifolyólag a város több pontján és egy időben történnek, így az eltérések, a klímát módosító hatások egyszerre követhetők a város különböző pontjain, és a napon belüli különbségek is kimutathatók. A mérés időtartama körülbelül 1,5 év, ennek megfelelően nyomon követhetőek az évszakos eltérések is. Az iskolák a méréseket digitális hőmérővel végzik, s az adatok az iskolai internetkapcsolaton keresztül automatikusan, folyamatosan (pl. percenként) továbbítódnak a központi szerverre. A szerveren az adatfeldolgozás a beérkezéssel azonos időben történik, s az adatok rögtön adatbázisba is kerülnek. Az adatok folyamatosan megjelennek a város térképén is. A háttéradatokhoz az OMSZ által mért adatok is felhasználásra kerülnek. A diákok az adatok folyamatos ellenőrzésén kívül, egyéb méréseket is végeznek (felhőzet, szél, csapadék mennyiségének és savasságának vizsgálata, domborzati viszonyok meghatározása stb.), s részt vesznek az összegyűjtött adatok értékelésében, feldolgozásában. Az így képződő eredményeket a program internetes oldalain folyamatosan nyomon követhetik, annak tartalmát a témához kapcsolódó anyagokkal bővíthetik, a honlap fórumán keresztül pedig egymással, illetve a projektben résztvevő kutatókkal is tarthatják a kapcsolatot.

Öko kommandó

A "Tisztaságot Újbudán!" programhoz a Rogers Iskola is csatlakozott.

Komposztálás

Mi kerülhet a komposztba?

oko.jpg